KRÓWKI-MORDOKLEJKI

WP_20150510_006

Składniki

  • Mleko skondensowane słodzone 460 g  (puszka) z Netto

  • 150 g cukru

  • 100 g masła

Wszystkie składniki rozpuścic w garnku ciągle mieszając na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy i kiedy będzie miała jasno bursztynowy kolor, zanim zgęstnieje masa minie trochę czasu ok 30minut potem to już szybciutko nabierze kolorek 🙂

pamiętać należy o mieszaniu aby nie przypalić masy!!

Foremkę szklaną wysmarować masłem wyłożyć folią spożywczą i w środku również posmarować masłem, przelać masę i odstawić do przestudzenia z góry można przykryć folią, gdy już przestygnie włożyć do lodówki na 3 godziny, po tym czasie wyjąć z foremki, pociągając za folię po bokach i wyłożyć na deskę, pokroić i popakować w folię spożywczą. Krówki leżąc w temp. pokojowej nie rozlewają sie tylko miękną 🙂

 

Aby uzyskać mordoklejki, należy mieszać krócej do momentu zgęstnienia

masa ma być lejąca!

Advertisements

6 uwag do wpisu “KRÓWKI-MORDOKLEJKI

  1. Bardzo lubię te cukierki a szczególnie te jakie są miękkawe jak karmelek. Bywa że i mam czasami chęć na te bardziej chrupiące i łamliwe. Super sprawdzają się one do pracy, dają dużo energii dzięki cukrom, tylko nie mogą być trzymane w cieple. Dziękuję za przepis na ich zrobienie, na pewno ten też wypróbuję. Obecnie robiłam już kilka w ten sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-slodycze-krowki/ też są niezłe ale wypróbuje teraz przepis z tej strony, wydaje się bardzo ciekawy i mogą być jeszcze smaczniejsze, dziękuję za niego.

    Lubię to

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s