SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI

WP_20150522_013

Składniki

  • puszka owoców w syropie mieszane

  • biszkopty okrągłe do wyłożenia dna formy

Masa serowa:

  • 750 g serka homogenizowanego gęstego schłodzonego (dałam waniliowy i naturalny)

  • 1/2 opakowania galaretki cytrynowej

  • 200 g śmietanki 30% schłodzonej

  • 60 g śmietanki 36% schłodzonej

  • 4 łyżki cukru pudru

  • żelatyny w proszku (7 łyżeczek) Skworcu

  • dodatkowo kilka łyżek dwie porzeczki w żelu od Zentis

  • 2 galaretki truskawkowa i wiśniowa rozpuszczone w 750 g wrzątku

Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki folią aluminiową. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy. Wysypać odcedzone owoce

(syrop zlałam do słoiczka można wykorzystać do mas serowych)

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.

Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder. Dodać serek stopniowo, cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 4 łyżkami masy serowej), dodać galaretkę w proszku, dokładnie wszystko razem zmiksować, wylać masę serową. na biszkopty, włożyć do lodówki do stężenia. Wyłożyć na górę owoce w zelu schowac do lodówki.

Przygotować galaretki i przestudzić jak juz zaczną tężeć wylać na masę serową i włożyć do lodówki do całkowitego utwardzenia najlepiej na noc ale spokojnie

po 2 godzinach można juz spróbować.

WP_20150522_001

WP_20150522_002

WP_20150522_003

WP_20150522_004

WP_20150522_005 WP_20150522_006

WP_20150522_007

WP_20150522_008

WP_20150522_014

WP_20150523_032

Inspiracja  z internetu
Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s