BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

 WP_20150522_016

Składniki

Podgrzewamy w naczyniu 2min/37st/obr2 mleko, masło.

Mąkę wsypujemy do naczynia, dodajemy drożdże i sól, wyrabiamy 3 minut.

Plastyczne ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką na godzinę.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części, każdą z nich formujemy na okrągłą bułeczkę.

W razie potrzeby podsypujemy delikatnie mąką. Uformowane bułki kładziemy na blasze wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte bułeczki nacinamy na środku delikatnie nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy 15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce.

 

Jeśli nie posiadasz thermomix, również można zrobić metodą tradycyjną czyli mikser 😉 Wcześniej należy przygotować rozczyn czyli mleko, drożdże świeże, masło(jeśli użyjesz suchych instant to dodajesz je do sypkich produktów)podgrzać w rondelku do rozpuszczenia masła mieszając. Odstawić do przestudzenia na 10minut. W misce mieszamy sypkie czyli mąka, drożdże, sól i delikatnie wlewamy rozczyn wyrabiamy mikserem około 5minut do uzyskania jednolitego elastycznego ciasta, dalej postępujemy jak w przepisie wyżej.

Inspiracja z internetu
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s