ZUPA SZPINAKOWA

WP_20150511_007

Składniki

Wywar z rosołu 3 l

  • koper świeży łyżka (poszatkowany)

  • 250 g szpinak liście świeży

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 średniej wielkości ziemniaki

  • liście lubczyku

  • dwa liście szałwi

  • dwa liście bazylii

  • masło 4 łyżki

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • śmietana 12% gęsta pół szklanki

  • przyprawy do smaku pieprz i sól

Wykonanie Thermomix

Do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, lubczyk, szałwia, bazylia poszatkowane,  zagotować na małym ogniu 20minut.

Do naczynia na wirujące ostrze obr.6 wrzucić przez pokrywę ząbki czosnku zmiksować 2s, włożyć liście szpinaku opłukane i odcedzone bez ogonków, rozdrobnić na obr.4 przez 7s.

Na patelni rozpuścic masełko przełożyć szpinak z naczynia i podsmażyc do momentu odparowania, dodać do wywaru i zagotować 15minut.

W szklance ze śmietaną rozprowadzic mąkę i dolać odrobinę wywaru, aby zahartować, wymieszać i wlać do garnka, zagotować przez 3minuty,  aby mąka straciła smak surowicy, zupka nam zgęstnieje 🙂 posypać koperkiem

 

Jeśli nie posiadasz thermomixa, można czosnek i szpinak poszatkować drobno na desce.

WP_20150511_002

WP_20150511_003

WP_20150511_006

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “ZUPA SZPINAKOWA

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s