BUŁKI PSZENNE

 WP_20150507_018

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 650 Młyn Kopytowa

  • 15 g świeżych drożdży

  • 250 g mleka

  • 20 g masła

  • 2 łyżeczki cukru

  • łyżeczka soli

Mąkę przesiewamy do miski.

Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki i dodajemy łyżeczkę cukru.

W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, aż do rozpuszczenia.

Odstawiamy do przestygnięcia. Do drożdży wlewamy 50 ml letniego mleka, mieszamy i odstawiamy na minimum 5 minut.

 

Do mąki dodajemy sól i cukier. Robimy wgłębienie w mące i wlewamy rozczyn.

Zaczynamy mieszać składniki (mikserem lub drewnianą łyżką).

Stopniowo wlewając pozostałe mleko wyrabiamy powoli ciasto. Po kilku minutach osiągnie formę elastycznej kuli. Przekładamy ją do misy i przykrywamy folią spożywczą.

Zostawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia.

 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej porcji lepimy okrągłą bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, w równych odstępach. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na pół godziny.

Bułeczki chwilę przed pieczeniem oprószamy mąką. Na środku każdej bułki tępą stroną noża robimy nacięcie, aż do dołu.

 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki z przedziałek pieczemy 15 minut, aż się zarumienią. Upieczone studzimy przed podaniem na kuchennej kratce.

 

Wykonanie Thermomix

Do naczynia wlać mleko dodać masło i podgrzewać tak długo aż sie roztopi masło ja ustawiłam 4min/37st/obr2 przestudzić.

W miseczce skruszyć drożdże dodać łyżeczkę cukru i dolać ostygniete mleko 50 g wymieszać odstawić na 10minut, do naczynia wsypać mąki, sól i pozostały cukier zacząć wyrabiać czas ustawić 2min30s/interwał i w trakcie wyrabiania wlać delikatnym strumieniem zaczyn z miseczki, ciasto będzie idealnie wyrobione jak zacznie odchodzić od naczynia, przełozyc do miski i przykryc folią spożywczą do wyrośnięcia na 1,5h. dalej postępowac jak w opisie wyżej

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s