PULPETY W SOSIE POMIDOROWO AKSAMITNYM

WP_20150503_010

WP_20150503_012

Składniki

woda 1l

  • 500 g mięsa wieprzowo/wołowe

  • cebula średnia

  • 4 ząbki czosnku

  • przyprawa uniwersalna

  • pieprz świeżo zmielony

  • łyżeczka kminku

  • bułka mała namoczona, odciśnięta

sos

  • listki bazylii 2

  • listki szałwii 2

  • pietruszka nać 1 łyżka, poszatkowana

  • 3 łyżeczki czubate, mąka pszenna typ 500 Młyn Kopytowa

  • śmietana kremowa 18% 3 łyżki

  • koncentrat pomidorowy 1/2 słoiczka

woda do wymieszania

Do naczynia włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/5 zgarnąć kopystką na dno naczynia dodać czosnek rozdrobnić 3s/5 dodać mięso mielone, bułke przyprawy wyrobić 1min/interwał, przełożyć do miski ( masa mięsna będzie klejąca).

Przystawkę Varoma natłuścic oliwą z oliwek na dolnią położyć kulki lekko spłaszczone lub całe kulki i na górną przystawkę tak samo 🙂

Do naczynia wlać 1000 g /1l wody zamknąć nałożyć przystawkę varoma i nastawić czas 40min/Varoma/obr1. Po tym czasie zdjąć przystawkę, do naczynia dodać koncentrat pół słoiczka, liście bazylii świeżej, szałwii zagotować 4minuty/100st/obr2, dodać mąkę ze śmietaną wymieszane z wodą, zagotować 3minuty/100st/obr2 po tym czasie zmiksować 30s/obr 1-8 stopniowo zwiększać, podawać pulpety polane sosikiem oraz z buraczkami i młodymi ziemniaczkami ;P

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s