ZUPA ZIEMNIACZANA KREM

WP_20150502_010

Składniki

  • 70 g cebuli

  • 20 g oliwy z oliwek

  • 530 g ziemniaków

  • 40 g pora część biała

  • 50 g selera

  • 3 ząbki czosnku

  • 900 g wody

  • kostka warzywna

  • pół łyżeczki soli

  • pieprz do smaku, przyprawa uniwersalna

  • 60 g śmietany do zupy

  • natka pietruszki łyżka

  • pół pęczka szczypiorku

 Wykonanie TM

Do naczynia włożyć cebulę rozdrobnić 3s/5

zgarnąć kopystką i wlać oliwę, dusic 2min/varoma/1

Dodac ziemniaki przekrojone na połówki, por, seler, rozdrobnić 9s/5

Wlać 450g wody, dodac kostkę, przyprawy i gotować 20min/100st/1

Dodac śmietanę, pietruszke, szczypiorek, zmiksować 30s/stopniowo zwiększac 1-8

doprawić do smaku jeśli trzeba.

Dodac pozostałą wodę, wymieszać 10s/3 zagotować 3min/100st/3

Podawać z grzankami.

Wykonanie tradycyjne

cebulę rozdrobnić w robocie, przełożyć do rondelka, wlac oliwe z oliwek i dusić 2min mieszając.

Ziemniaki rozdrobnić tez w robocie, przełożyc do innego naczynia

to samo zrobić z selerem i porem

włożyc warzywa rozdrobnione do garnka wlać wodę 450 g dodac kostkę i przyprawy, gotować na średnim ogniu ok 30min, aż zacznie sie rozgotowywac będzie gęsta

masa, można zmniejszyc ogień

trzeba mieszać aby nie przywarło do dna garnka.

Dodac śmietanę, pietruszkę, szczypiorek wymieszac, zagotować i gotowac 3min mieszając, przelać do blendera zmiksować na krem, przelac do garnka  i dolac 400 g wody, wymieszać, zagotować

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

2 uwagi do wpisu “ZUPA ZIEMNIACZANA KREM

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s