ROLADA BEZOWA

 Rozkosz bezowa..kto się skusi na roladę w innej wersji?

zapraszam po przepis, wiśnie w żelu od firmy Zentis które otrzymałam do testowania, przełamały słodycz bezy, rewelacyjny smak, a ten sos wypływający z rolady..kwaskowaty ;P

Znajdziecie ich na facebook klik

WP_20150502_005

Składniki

  • 6 białek

  • 240 g cukru drobnego

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka białego octu

  • 3 łyżki cukru pudru

  • szczypta soli

  • wiśnie w żelu Zentis

krem

  • śmietanka 36% UHT tortowa 200 g

  • łyżka cukru pudru

Białka lekko spienić dodać sól ubijać na sztywno na wysokich obrotach. Gdy białka będą ubite na sztywno sprawdzimy to przewracając miskę do góry nogami (nie spłyną) dodawać stopniowo po 1 łyżce cukru drobnego, nie za często, musi się rozpuścić w masie białkowej. Pod koniec ubijania dodać mąkę do białek cały czas miksując.

Pod koniec do masy bezowej dodać ocet i miksować jeszcze przez 3 minuty aż piana będzie lśniąca i sztywna.

Piekarnik nastawić na temperaturę 130st grzanie góra-dół.

Blachę wyłożyć papierem ( użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 25 x 35 cm )

Masę bezową rozłożyć równo na  przygotowanej formie i piec 25 min.

Wyjąć z piekarnika, górę posypać cukrem pudrem i nałożyć na nią kawałek papieru do pieczenia tak aby przykrywał cały placek. Następnie energicznie przełożyć na drugą stronę. Zdjąć blachę i papier, pozostawić do ostygnięcia.

Śmietankę schłodzoną 12h ubić  z cukrem pudrem na sztywno, uważać aby nie przebić, chłodzoną roladę posmarować wiśniami w żelu i na to krem, delikatnie zwinąć roladę na dłuższym boku

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Beza w trakcie pieczenia urośnie i popęka, podczas stygnięcia opadnie to naturalne 🙂

będzie krucha na zewnątrz wilgotna w środku, troszeczkę mi pękła ale i tak dąło się kroić i była wyśmienita ;P

 

Inspiracja po modyfikacji
Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “ROLADA BEZOWA

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s