CHLEB MIESZANY

WP_20150430_030

Składniki

woda 250 g

  • drozdże 50 g świeżych/suchych 14 g

  • 400 g mąka pszenna typ 750 Młyn Kopytowa

  • 100 g mąka pszenna typ 500Eko Młyn Kopytowa

  • 1 łyżeczka cukru

  • 40 g oleju

  • 1 łyżeczka soli himalajskiej/morskiej

  • żółtko do posmarowania

  • ziarna do posypania/można pominąć

Do naczynia wlać wodę, dodać drożdże i cukier 2min/37st/obr2

(jeśli używamy suchych drozdży to nie dodajemy ich do wody tylko wymieszać z mąką)

Dodać mąkę, olej i sól wyrobić ciasto 2min/interwał, wyłożyć na blat, podzielić na dwie części, każdą część złożyć w kopertę i uformować wałek, włozyć do keksówki wyłożonej papierem, do wyrośnięcia..rozgrzać piekarnik do 220st, posmarować chlebki rozbełtanym żółtkiem i piec przez 10minut potem w 190 20-25minut

 

W rondelku podgrzać wodę, drożdże świeże, cukier do rozpuszczenia, odstawić w misce połączyć mąkę, suche drożdze, sól, olej i delikatnie wlać zaczyn wyrabiać do momentu odchodzenia ciasta od ścianek miski, dalej postępujemy jak wyżej w opisie 🙂

WP_20150430_028

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s