ZUPKA OGÓRKOWA

Pyszna domowa zupa ogórkowa na swojskich ogóreczkach, jeśli nie masz swoich można użyć sklepowych. Zupkę zrobiłam na pozostałym rosole z niedzieli, też tak macie, że jak wam zostanie rosołek to potem robicie z niego zupy? ja tak mam…robię pomidorową, ogórkową lub pieczarkową…Zapraszam po pyszny ogórkowy przepis 🙂

WP_20150429_039

Składniki

wywar rosołowy 400 g

Woda 800 g

  • 250 g ogórków kiszonych przekrojonych na pół

  • marchew 1/2 obrana, przekrojona na pół

  • dwie cebule średniej wielkości, obrane przekrojone na pół

  • 20 g masła

  • koper cały poszatkowany drobno

  • 100 g  śmietana do zup i sosów 18% gęsta

  • kostka rosołowa bulion warzywny

  • łyżeczka przyprawy uniwersalnej

  • ziemniaki średniej wielkości 4szt, obrane umyte i przekrojone na pół

  • pieprz świeżo zmielony

Do naczynia włozyć ogórki rozdrobnić 5s/obr4 przełożyć do innego naczynia

Włożyć ziemniaki 7s/4-5 przełożyć do miski, włożyć marchew rozdrobnić 4-5s/4, przełożyć do miski z ziemniakami, do naczynia włożyć cebulę rozdrobnić 5s/4, dodać marchew, ziemniaki, masło, przyprawy, kostkę rosołową i zalać rosołem/wodą gotować 17minut/100st/obr.wsteczne/obr1 dodać ogórki gotować 12minut/100st/wsteczne/obr1 na koniec dodać śmietanę i koper i zagotować 5min/100st/wsteczne/obr1

Przelać do garnka

WP_20150429_031

WP_20150429_033

WP_20150429_037

Advertisements

2 uwagi do wpisu “ZUPKA OGÓRKOWA

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s