BUŁKI ODRYWANE Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ

WP_20150428_011

Ciasto na bułki 6 szt

Wieczorem przygotować ciasto na bułki.

Drożdże świeże wymieszać w wodzie. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Wodę z drożdżami dodajemy do mąki i mieszamy łyżką do połączenia. Ciasta nie zagniatać, tylko wymieszać.

Ciasto powinno mieć konsystencje gęstą nie płynną i bardzo klejącą. Miski z ciastem przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 12-15 godzin.

Po tym czasie (czyli np na drugi dzień godz.11) ciasto należy przełożyć na dość mocno obsypany mąką blat, złożyć jak kopertę i uformować w rulon, podzielić na 6 kawałków z których uformować bułki

Bułki przełożyć na papier obsypany mąką do wyrośnięcia na 30min, jedna przy drugiej.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp.240st grzanie góra i dół (z naczyniem żaroodpornym lub garnkiem żeliwnym razem z pokrywką)

Nagrzane naczynie wyciągnąć ostrożnie z piekarnika, zdjąć pokrywkę i przełożyć do niego wyrośnięte bułki z papierem, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika, piec 30min, następnie zdjać pokrywę i jeszcze 15min aby się zarumieniły

Studzimy na kratce, po przestudzenie oddzielamy od siebie.

 Polecam skórka wysmienicie chrupiąca 😛

WP_20150428_004

WP_20150428_008

 

WP_20150428_040

 

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s