SAJGONKI

PAPIER RYŻOWY jest produktem niezbędnym do przygotowania potrawy wietnamskiej jaką są sajgonki. Otrzymuje się go z masy powstałej z rozmoczenia ziaren ryżu i rozsmarowanej nad parującą wodą.

Zastanawiacie się jak zawinąć farsz w ten papier? juz piszę…mięknie na wskutek zamoczenia w wodzie ciepłej, przez chwilę nie za długo ponieważ zacznie się rwać 🙂 nakładamy farsz a następnie powstałą sakiewkę lub roladkę należy usmażyć w głębokim oleju. źródło

Rewelacyjny stosunek jakości i ilości do ceny, jak dla mnie idealna twardość i smak, po namoczeniu nie rozwarstwia się i jednocześnie bardzo plastyczne

WP_20150428_049

Każdy pogrubiony napis na blogu, to link do sklepu produktu

Składniki

  • papier ryżowy Skworcu

  • ryż biały długoziarnisty 230 g

  • marchew 1 szt

  • papryka czerwona 1/2

  • grzybki dwie łyżki

  • cebula 1 średnia sztuka

  • łyżka ketchupu pikantnego

  • łyżka miodu

  • łyżka ocet winny balsamiczny

  • olej do podsmażenia

woda przegotowana nie gorąca nie letnia do namoczenia wafli

Grzybki zalać wrzątkiem na 1 godzinę.

Ryż ugotować, marchew obrać, pokroić w cienkie paski i później te paski na kawałki, paprykę również, cebulę poszatkować drobno.

Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulkę zeszklić, dodać miód ocet wymieszać, skarmelizować jak już zgęstnieje dodać pozostałe warzywa i grzybki pokrojone drobno podsmażyć, dolać trochę wody smażyć bez pokrywki do wyparowania wody, dolać znowu odrobinę wody, dodac ketchup,wrzucić ugotowany ryż i wymieszać podsmażyć chwilkę ok 5minut mieszając. Zdjać z palnika przełożyć do miski i porządnie wymieszać. przestudzić. Zagotować wodę, wlać na patelnię do naleśników i namaczać każdy płat ryzowy osobno, po namoczeniu od razu nakładać farsz zwijać jak gołąbki, kłaść na rozgrzany olej i smażyc z obu stron na złoty kolor, podawać polane sosem słodko kwaśnym 🙂

Sklep Skworcu polecam z całego serca, produkty bardzo wysokiej jakości, niskie ceny, ekspresowa wysyłka, towar zabezpieczony, rewelacyjny kontakt ze sprzedającym…

WP_20150428_044

WP_20150428_043

WP_20150428_045

WP_20150428_046

WP_20150428_047

WP_20150428_052

WP_20150428_053

WP_20150428_050

WP_20150428_048

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “SAJGONKI

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s