PTYSIE Z KREMEM BEZOWYM

Dziś kochani zapraszam was po przepis na ptysie z dzieciństwa 🙂

Po drodze ze szkoły do domu zaglądałam do cukierni i kupowałam mega dużego ptysia z masą białą, słodką, wtedy jeszcze nie wiedziałam co to za masa…:P dziś kiedy jestem aktywna kulinarnie mogłam odtworzyć tamten moment i tą rozkosz…mmm pycha!!

WP_20150428_033

WP_20150428_037

Składniki na 17 ptysi

ciasto ptysiowe

  • 120 g mleka 3,2%
  • 120 g wody
  • 50 g masła
  • 150 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka

Parzona masa bezowa

Ptysie  w Thermomix

Do naczynia wlać wodę, mleko, masło 6minut 100st/obr3

30 sekund przed końcem dodać przesiane mąki mieszać do zakończenia, ochłodzić ciasto, do letniej masy dodac po jednym jajku mieszając 1minuta/obr3, przełożyć do szprycy i wyciskać na papier wyłożony na blaszce.

Pieczemy 20-25 min. w piekarniku rozgrzanym do 170 st. z termoobiegiem

bez termoobiegu 190 st.

pilnować aby się nie przypaliły, ja piekę na drugiej szynie od dołu 😉

WP_20150428_007

WP_20150428_017

WP_20150428_019

Metoda tradycyjna

w rondelku podgrzewamy wodę, mleko, masło jak już zagotuje się dosypujemy mąkę przesianą i intensywnie mieszamy, do momentu odchodzenia masy od garnka, przestudzić i do letniej masy dodawać po jajku i miksować hakami do wyrabiania ciasta drozdżowego do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy gęstej. Dalej postępować j/w

Przygotować masę

Zagotować wodę w garnku, potrzebujemy ją do parzenia białek, czyli będziemy ubijać białka z syropem na parze 🙂

Białka zimne ubić na sztywno , w rondelku rozpuścić cukier z wodą i gotować do momentu uzyskania syropu konsystencja nie bardzo gęsta, nie lejąca podobna do tężejącej galaretki, ale musi być tak że nabierając łyżką będzie spływać strumyk i będziemy mieli wrażenie że gęstnieje, to wtedy odstawić.

WP_20150428_021

WP_20150428_023

WP_20150428_024

Jak już zagotujemy wodę położyć miskę na garnek i ubijając wlać strumieniem syrop, ubijamy 15minut do momentu zgęstnienia masy, przełożyć do szprycy i wyciskać na przekrojone ptysie. pierwsza warstwa nadzienie później masa bezowa 🙂

i przykryć kapelusikiem ptysia 🙂

WP_20150428_025

WP_20150428_027

WP_20150428_029

WP_20150428_026

WP_20150428_030

WP_20150428_036

WP_20150428_035

WP_20150428_034

WP_20150428_038

Nadzienie wiśniowe od firmy ZENTIS

Doskonale sprawdza się w produkcji drobnych ciastek o przedłużonym terminie przydatności, dzięki niskiej aktywności wodnej produktu. Wyraźny wiśniowy smak nadzienia uzyskany został dzięki zastosowaniu wysokiej jakości naturalnego koncentratu z owoców wiśni.źródło

Zapraszam do sklepu, produkty wysokiej jakości.

Reklamy

14 uwag do wpisu “PTYSIE Z KREMEM BEZOWYM

  1. Witam. Pierwszy raz czytam o takim ciescie ptysiowym z mlekiem i maka ziemniaczana. Musze koniecznie sprobowac. Czy te ptysie sa twarde, czy moze bardziej puszyste. Na zdjeciu wygladaja rewelacyjnie. Pozdrawiam.

    Polubienie

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s