CHLEB PSZENNY SWOJSKI

WP_20150423_001-001

Składniki

W naczyniu podgrzać wodę z drożdżami 2minuty/37st/obr2, dodać pozostałe składniki wyrobić 4minuty/interwał aby uzyskać jednolitą kulę odchodzącą od naczynia. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Następnie przekładamy na stolnicę obsypana lekką mąką, formujemy bochenek, składając w kopertę.

Układamy go na posypanym mąką papierze do pieczenia (takim trochę większym żebyśmy mogli potem razem z tym papierem przenieść bochenek do naczynia żaroodpornego). Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Pół godziny przed końcem wyrastania chleba wkładamy do piekarnika naczynie razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury.

Gdy już chleb wyrośnie oprószamy go mąką i nacinamy nożem, kształt krzyża.

Z piekarnika wyjmujemy naczynie ostrożnie ab się nie oparzyć, zdejmujemy pokrywkę, chwytając za krawędzie papieru do pieczenia przenosimy chleb do naczynia, zakrywamy pokrywką i chowamy do piekarnika.

Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 30 minut.

Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 15 minut w temp.190st.

Po upieczeniu chleb około godziny studzimy na kratce.

WP_20150422_007

WP_20150422_008-001

WP_20150423_002

Wykonanie tradycyjne

W rondelku podgrzać wodę z drożdżami, do miski przesiać mąkę i pozostałe składniki, wyrabiać do momentu az ciasto będzie odchodziło od miski, pozostawić do wyrośnięcia na godzinę, przykryte ściereczką. Po tym czasie przełożyć na stolnicę opruszoną mąką i złożyć w kopertę, położyć na papier obsypany mąką i do koszyczka włożyć lub pozostawić na papierze na około 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. 20 minut przed końcem wyrastania nagrzać naczynie żaroodporne w piekarniku do 250st, wyjąć delikatnie naczynie zmniejszyć temperaturę do 230st, chlebek opruszyć mąką, naciąć w krzyż, przełożyć dlikatnie do naczynia i przykryć, włozyć do piekarnika i piec 30minut potem odkryć i zmnijszyć temp. do 200st i piec 15minut

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s