SZARLOTKA Z PIANKĄ

WP_20150419_008

Składniki

biszkopt:

masa jabłkowa:

  • 800 g jabłek reneta
  • 1 galaretka cytrynowa

masa śmietanowa:

  • 330 g śmietany 30%
  • 2 kopiaste łyżeczki żelatyny od Skworcu + 1/3 szklanki wrzątku
  • 3 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

  • czekolada w płatkach do ozdoby

WP_20150418_030

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, połączyć na wolnych obrotach miksera z pozostałymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec 25 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.

Biszkopt bardzo urośnie ale szybko opadnie nie martwcie się 🙂

WP_20150418_031

WP_20150418_032

WP_20150418_033

Jabłka obrać, pokroić na drobne kawałki, zalać około 3/4 szklanki wody, dusić do miękkości czasami mieszając delikatnie ( pod koniec duszenia syropu ma zostać około 1/3 szklanki, wtedy on wsiąknie w biszkopt) z jabłek zrobi nam się lekki mus.

Jeśli chcemy z kawałkami jabłek to kroimy większe kawałki 🙂
następnie wsypać galaretkę i wymieszać, masę odstawić do częściowego stężenia, a następnie wyłożyć na biszkopt, schłodzić w lodówce do stężenia.

Śmietankę ubić na średnich obrotach, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Żelatynę dobrze wymieszać z wrzącą wodą, schłodzić do uzyskania temperatury ciała, dodać do niej dwie łyżki masy śmietanowej, przelać do całości, zmiksować do dokładnego połączenia składników. Następnie śmietanę rozprowadzić na masie jabłkowej, wyrównać powierzchnię. Posypać płatkami czekolady. Wstawić do lodówki na parę godzin do stężenia.

WP_20150419_006

WP_20150419_008

Przepis po modyfikacji
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s