PIERŚ FASZEROWANA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

WP_20150419_004

 

WP_20150419_002

Składniki

  • ciasto francuskie gotowe z lidla

  • pierś z kurczaka

  • 150 g ser Koryciński z pieprzem kolorowym i czosnkiem/lub mozarella

  • brokuł 5 różyczek

  • papryka zielona 1/2

  • koper świeży dwie łyżki

  • szałwia 5 listków

  • 1 łyżka przyprawy Karahi Chicken Masala od Skworcu

  • szczypiorek dwie łyżki

  • oliwa z oliwek dwie łyżki

  • jajko do posmarowania

Sos pieczarkowy

  • 200 g pieczarek

  • 1/2 szklanki letniej wody

  • szklanka wody zimnej

  • odrobina oleju do smażenia

  • pieprz kolorowy Skworcu

  • przyprawa uniwersalna łyżeczka

  • łyżka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa

Sałatka

  • papryka zielona 1/2

  • papryka czerwona 1/2

  • 50 g ser mozarella/ser Koryciński 

  • główka mała kapusty pekińskiej

  • koper świeży 1/2 pęczka

  • 3 szt ogórka kiszonego

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki śmietany 12% gęsta do sałatek

  • cebulka dymka ze szczypiorkiem

  • pieprz sól do smaku

1 pierś

Brokuł podgotować aldente, odcedzić, pokroić drobno.

Papryka tak samo pokroic drobno, ser również w kostkę, zioła poszatkowac i dodac do pozostałych składników wszystko polać oliwą z oliwek i wymieszać, piersi z kurczaka naciąć wzdłuż naszpikować farszem i zamknąć, odwinąć delikatnie ciasto francuskie przeciąć wzdłuż pierś, aby otrzymać kieszonkę, położyć na środku pierś, boki ciasta ponacinać w paski szerokość 1cm-1,5cm i nakładac na pierś na przemian 🙂

Posmarowac rozbełtanym jajkiem i włożyc do piekarnika rozgrzanego do 200st na 30minut

WP_20150418_034

2 pierś

Postępujemy tak samo jak wyżej nafaszerować i zamknąć wykałaczkami, posypać zmielonym pieprzem kolorowym orać przyprawą do kurczaka, Na patelni rozgrzać olej i położyć pierś, obsmażyć z obu stron na złoty kolor, zalać szklanką wody, wrzucic pokrojone w plastry umyte pieczarki i dusić 30minut, uzupełniając po trochu wodą. Gdy mięso będzie już gotowe, w pół szklanki wody wymieszać porządnie mąkę i wlać na patelnię mieszając doprowadzić do wrzenia t tak pod przykryciem 15minut, do zgęstnienia sosiku

Podawać obie piersi pokrojone w paski, z ulubiona sałatką

Sałatkę przygotowałam w Thermomix, można zrobić ręcznie

 

Paprykę przekroić na pół włozyć na dno naczynia z liśćmi kapusty pekińskiej, na górę szczypiorek z cebulką i ogórki kiszone przekrojone na pół, zmiksować

10-12s/obr4, przełożyć do miski, dodać ser pokrojony w kostkę, doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać śmietanę, jogurt wymieszac wszystko delikatnie do połączenia.

WP_20150419_001

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s