PRZEKŁADANIEC BISZKOPTOWY

WP_20150405_006

SKŁADNIKI:

Biszkopt ciemny:

Ciasto makowo-kokosowe:

Masa budyniowa:

Dodatkowo:

do ciasta biszkoptowego można dodać odrobinę alkoholu, wyszło pyszne 🙂

Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24x24cm). Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.

Ciasto makowo-kokosowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodję cukier. Następnie dodaję mak oraz wiórki kokosowe. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę 25 minut w temperaturze 170 stopni.

Masa budyniowa: Z mleka odlewam 100 ml. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dodaję zimny budyń.

Jedną część biszkoptu smaruję powidłami śliwkowymi.

Przykrywam ciastem makowo- kokosowym. Na ciasto wykładam masę budyniową, wyrównuję i przykrywam drugą częścią biszkoptu.

Polewę czekoladową przygotowuję wg przepisu na opakowaniu. Wierzch ciasta polewam polewą i oprószam wiórkami kokosowymi.

WP_20150405_007

 

inspiracja z internetu
Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s