ŚLEDZIE W MAJONEZIE Z MIODEM

WP_20150403_046

Składniki

  • 7szt śledzi matjas

  • 1/2 cebuli

  • żółtko (białko można zamrozić)

  • 3 łyżeczki musztardy kremskiej

  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej (ostrej)

  • 1 łyżka miodu Wielokwiatowego

  • 85 g oleju rzepakowego/roslinnego

  • łyżka soku z cytryny

  • 500 g mleka

szczypta  soli

pieprz biały świeżo zmielony Skworcu

Śledzie namoczyć w mleku na 5 godz. aby pozbawić ich smaku słonego.

Do miski włożyć musztardy, żółtko, miód wymieszać trzepaczką do połączenia powoli wlać olej słonecznikowy trzepaczka ubijać, aż do konsystencji majonezu, cebule pokroic w drobna kostkę i dodac do sosu, dodać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką. Śledzie odcedzić pokroić w paseczki szerokie na 3cm i dodac do sosu, przyprawić i wymieszac łyżka, przełozyć do słoiczków wyparzonych osuszonych.

Najlepsze sa po dwóch dniach wtedy się przegryzą 😉

Można przechowywać spokojnie do 2 tygodni

 

WP_20150403_045

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s