PIERŚ Z KURCZAKA”FALE SZPINAKOWE”W CIEŚCIE

 

WP_20150405_024

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka

  • opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

  • 2 opakowania ciasta francuskiego

  • 3 plasterki żółtego sera

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżka masła

  • sól, pieprz

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 1 jajko

  • sałata do dekoracji

Rozmrożony szpinak, odcedzić, smażymy na maśle tak aby cala woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 3 min. Wyłączyć palnik gazu, dodać śmietanę i wymieszać.

Każdą z piersi rozcinamy tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełniamy farszem, a na wierzch nadzienia kładziemy żółty ser. Piersi doprawiamy solą i pieprzem.

Każdy płat ciasta francuskiego dzielimy na 2 części. z obu stron nacinamy paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi (pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta). Na ciasto kładziemy pierś i zawijamy ciasto.

Zawinięte piersi kładziemy na papier do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy na środkowa półkę do nagrzanego piekarnika do 200 C na ok. 35 min.

Ciasto musi się ładnie zrumienić. Podawać z ulubioną sąłatką be zzizemniaków ponieważ pierś jest bardzo syta dzięki cieście 😛

 

WP_20150404_029

WP_20150404_030

WP_20150404_031

WP_20150405_026

WP_20150405_025

WP_20150405_028

Przepis z internetu po modyfikacji
Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s