SZYNKA ZAPIEKANA

Zapraszam kochani na pyszna swojską wędlinkę, krucha i soczysta w środku, prawie jak wędzona 🙂 Dzięki peklowaniu przez  3 dni uzyskaliśmy piękny kolorek w środku, mięciutka…wprost idealna, palce lizać 😛

WP_20150406_020

Składniki

  • ok 1,5 kg szynki wieprzowej

zalewa peklująca

  • sól peklująca Skworcu/Tradismak

  • woda 500-600ml

  • czosnek zgnieciony 4 ząbki

  • ziele angielskie 4 kuleczki

  • liść laurowy 4szt

  • pieprz zmielony(można pominąć)

dodatkowo

  • 2 łyżki marynata  staropolska Skworcu

  • oliwa z oliwek 4 łyżki

  • przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki

  • goździki pare szt do nakłucia

dodatkowo siatka wędliniarska również można nabyć w sklepie Tradismak, zapraszam was serdeczne na stronę sklepu 🙂 aby szyneczka wam idealnie weszła do siatki proponuję zakupić rurę szarą 100 w sklepie sanitarnym 😉

Mięso opłukać, osuszyc wykroic tłuste partie, włożyc do siatki, nakłuć goździkami.

 

Ze składników przygotować zalewę peklującą : wodę z przyprawami zagotować, oprócz soli, ją dodamy po przestudzeniu wody, wymieszać. Do zalewy włożyć juz szyneczkę w siatce a jak włożyć pokazuje zdjęcie, przez otwór szerzy wrzucamy mięso i naciągnięta siatkę sciagamy w duł tak aby nachodziła na sztukę mięsa i wiążemy końce gumką ściągającą z siatki na końcu. Peklujemy conajmiej 3 dni można dłużej do 5dni, codziennie należy obrócić mięso w zalewie. Po tym czasie wyjąć z zalewy opłukać i osuszyć

 

Przygotować marynatę ze składników, porządnie wymieszać i natrzeć przed zapiekaniem mięso. Piekarnik rozgrzać do 190st i włożyć o naczynia żaroodpornego i zapiekać 50minut 10minut przed końcem włączyc opcję grill i zwiększyć temperaturę do 220st i tak 20minut co 10 obrucić, aby równo nam się spiekła skórka 🙂 Wyjąć i zawiną w folię aluminiową i odstawić w chłodne miejsce dopiero najlepiej odpakować na drugi dzień.

WP_20150401_001

 

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s