KIEŁBASA, KIEŁBASKI CIENKIE

Dziś kochani chciałabym podzielić się z wami przepisem na pyszną swojską kiełbaskę własnej roboty 🙂 nie wiem czemu dopiero teraz skusiłam się na własny wyrób kiełbasek, mając maszynkę w zestawie z robotem kuchennym 🙂 robię już swoje szynki…to przyszła kolej na kiełbaski 🙂 oczywiście do przyprawienia polecam koniecznie przyprawy firmy Skworcu idealne do własnych wyrobów, znacie już ich przyprawy?jeśli nie to koniecznie musicie zajrzeć tutaj i na stronę na Facebook 

Ale wracając do kiełbasek 🙂 postanowiłam zakupić nasadkę do nadziewania, i lejki do kiełbasy białej i cienkich kiełbasek 🙂 co za tym idzie, również potrzebne jelita wieprzowe i cienkie baranie 😉

Każdy czerwony pogrubiony napis to link

klikając przejdziesz na stronę sklepu

WP_20150330_005

Składniki

  • 1 kg łopatki
  • 1 kg karkówki
  • 1 kg boczku surowego
  • pieprz czerwony mielony
  • pieprz kolorowy mielony
  • czosnek dwie główki
  • sól ziołowa dwie miarki
  • łyżka przyprawy do wieprzowiny Skworcu

dodatkowo jelita wieprzowe, jelita baranie

zimna woda 500 ml ewentualnie do dolania

Jelita namoczyć w letniej wodzie 1-2 h, po tym czasie wlać wodę do jelita i wypuścić dołem, w ten sposób wypłukamy z soli. Jeśli zostanie nam jelit wrzucić do słoika zasypać solą i przechowywać w lodówce.

Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, wyciąć tłuste partie

Mięso tłuste z pręgami i boczek kroimy w kostkę 3×3 mielimy na małych oczkach, natomiast chude mięso bez pręgów bez tłuszczyku mielimy na nasadce nr 10 z dużymi oczkami. Dlaczego tak? ponieważ gdybyśmy zmielili wszystko na małych oczkach otrzymalibyśmy takie parówkowe, a nam chodzi o efekt grubszego mięsa:)

Zmielone mięso doprawiamy przyprawami, sprawdzić ewentualnie czy nie trzeba do solić lub do pieprzyć, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę do czosnku, dolać wody stopniowo mieszając dłońmi do uzyskania jednolitej papki. Jelito delikatnie naciągamy na lejek, i puszczamy mięsko do jelita delikatnie, co jakiś czas przekręcając jelito tworząc kolejną kiełbaskę. Natomiast do cienkich kiełbasek należy założyć lejek do kabanosów, cienki i postępować tak samo jak przy białej kiełbasie.

Taką kiełbasę mozemy parzyć, smażyć, ugotować, możemy również zamrozić 🙂

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “KIEŁBASA, KIEŁBASKI CIENKIE

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s