BUŁKI PSZENNE

WP_20150325_018

Składniki

woda 250 g

  • drożdże świeże 40 g

  • łyżeczka miodu

  • 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa

  • 30 g oleju

  • łyżeczka soli

  • płatki owsiane 30 g

  • sezam biały do posypania

  • żółtko do posmarowania

Thermomix

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drozdze, miód podgrzać 2minuty/37st/obr2

Dodać pozostałe składniki i wyrobić 2min/interwał

Przełożyć ciasto do miski na 30minut przykryte ściereczką bawełnianą, po tym czasie wyłożyć na stolnicę delikatnie obsypaną mąką i uformować wałek, pokroić na 9-10 kawałków z których uformować bułki, połozyc na blaszkę wyłożoną papierem i przykryć na 15minut do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzac piekarnik do temp 190st, bułki posmarowac żółtkiem przed włozeniem do piekarnika, również posypać sezamem.

 

Metoda tradycyjna

W rondelku podgrzac wodę z drożdżami.

Do miski wsypać pozostałe skłądniki i delikatnym strumieniem wlewać wodę, mieszając hakiem do wyrabiania ciasta przez 5minut do usyskania elastycznej kuli,

Dalej postępować jak wyżej w przepisie

WP_20150325_011

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s