BABKA TRICOLOR

Kochani dziś zapraszam was po przepis na pyszną babkę Tricolor, rewelacja w smaku, nie za słodka, pyszna i lekka, z rozpływającym się serkiem, pytacie czy możcie użyć serek z wiaderka? już odpowiadam nie musi być kostka ponieważ po upieczeniu sie zbije i nie będzie sie rozłazić babka 😛

 

Kochani ważna informacja w każdym wpisie widnieją czerwone napisy, są to linki do produktu, klikając na niego zostaniesz przeniesiony/a na stronę sklepu zapraszam

 

WP_20150327_008

Składniki

 

masa serowa

  • 250 g ser półtłusty w kostce

  • 100 g śmietany 12%

  • 40 g budyniu waniliowego

  • 20 g cukru waniliowego

  • łyżeczka cukru

Ciasto

  • 300 g mąka pszenna typ 500 Młyn Kopytowa (plus do podsypania foremki)

  • 120 g cukru

  • 20 g cukru waniliowego

  • 120 g masła miękkiego

  • oliwa z oliwek do natarcia foremki

  • aromat do ciasta maślano-waniliowy 6 kropli/można pominąć

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 300 g mleka

  • 2 łyżki kakao ciemne Skworcu

  • 2 łyżki śmietany 12%

  • 1 puszka brzoskwiń porządnie odcedzonych z syropu

  • cukier puder do posypania

WP_20150326_008

Thermomix

Do naczynia włożyć składniki na masę serową 7s/3, przełozyc do miseczki

Do naczynia wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, masło, proszek do pieczenia i mleko wymieszać 15s/4 1/3 ciasta przełożyć do miseczki, do pozostałej części dodać kakao, śmietanę i wymieszać 5s/5

Na dno foremki wysmarowanej oliwą i opruszoną mąką wyłożyć to ciasto jasne(połowa) na górę połowę ciemnego na to wyłożyć masę serowa i na górę brzoskwinie w  całości lub pokrojone w kostkę, wyłożyć pozostałą część ciasta ciemnego i przykryć pozostałym jasnym ciastem, włożyć do piekarnika i piec w 180st 60minut, przestudzić do 4godzin i dopiero przełozyć na paterę.

WP_20150326_005 WP_20150326_006 WP_20150326_007 WP_20150326_009 WP_20150327_007

Metoda tradycyjna

Ser rozdrobnić w salaterce, Przełożyć do miski dodać pozostałe składniki na masę serową i zmiksowac do połączenia się składników, Przełożyć o miseczki i odstawić.

Do miski wsypać przesianą mąkę, masło, proszek do pieczenia, i mleko mikserem na obrotach 3 zmiksować na jednolitą masę dość gęstą, dodać aromat i wymieszać 1/3 część tego ciasta przełożyć do innego naczynia, do pozostałej częsci dodać kakao i śmietanę wymieszać do połączenia składników łyżką. Foremkę na babkę z kominkiem(22-24cm śr.) spryskać oliwą wysmarować i obsypać mąką, na dno wyłożyć jasną część ciasta (to ta część 1/3) dodać połowę ciemnego ciasta, na to wyłożyć delikatnie całą masę serową, ułożyć połówki lub w kostkę pokrojone brzoskwinie na górę wyłozyć ciemne ciasto i przykryc pozostałym jasnym ciastem 🙂 nie przejmować się, że ni równo będzie to ni chodzi tutaj o to aby było równo tylko w miarę rozłożyc na całości ;)Rozgrzać piekarnik do 180st i piec na drugiej szynie od dołu na kratce 60minut, po tym czasie, wyłaczyć uchylić drzwiczki i po 10minutach wyjąć do  przestudzenia najlepiej na 3godziny( jeśli zrobimy to wcześniej istnieje ryzyko rozwalenia babki!) po całkowitym przestudzeniu, najlepiej na drugi dzień przełozyć babkę na paterę i posypać cukrem pudrem

WP_20150327_006

 

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s