ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

WP_20150325_025

Składniki

  • 6 płatów śledziowych solonych (matias)

  • 500 g mleka lub woda zimna ale zmieniana co godzinę

  • 2 łyżki koncentratu

  • cebula pokrojona w piórka

  • 1/2 szklanki oleju

  • szczypta ostrej papryki

  • łyżka ketchupu pikantnego

  • łyżka sosu pikantnego

  • łyżka octu winnego

  • 2 liście laurowe

  • dwa ziela angielskie

  • pieprz kolorowy

  • szczypta cukru

  • szczypta soli

WP_20150325_020

Do miski wlać mleko włożyć śledzie i moczyc 5 godzin. Potym czasie odcedzić i przepłukać, pokroić w paseczki szer.2-3cm. Na patelnię dodac odrobine oleju wrzucic cebulę i zeszklić dodac pozostałe składniki i podsmażyć mieszajac delikatnie ok.15 minut, ostudzić dodać śledzie i wymieszać razem, przełożyć do wyparzonego słoika 🙂 włozyć do lodówki, najlepsze są po dwóch dniach aż się przegryzą, smacznego
WP_20150325_022

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s