DOMOWA ZAPIEKANKA

Domowa zapiekanka z ziemniaków i piersi kurczaka z sosem beszamelowym, ale mnie dziś naszło a to wszystko przez Grzesia 🙂

Wyszła wyśmienita, pierś  z kurczaka nabrała smaku dzięki Przyprawa Kurczak Ziołowy Jest to wyjątkowa bardzo aromatyczna mieszanka przyprawowa, którą stosuje się do nacierania mięsa przed pieczeniem, duszeniem, smażeniem jak również grillowaniem, poprawia i urozmaica smak potraw z drobiu

WP_20150321_010

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • jedna pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 1 mała marchew, pokrojona w paski
  • łyżeczka przyprawy uniwersalnej, bazylia opcjonalnie
  • 2 łyżki masła
  • przyprawa kurczak ziołowy Skworcu
  • świeżo zmielony czarny pieprz

sos beszamelowy

  • 2 szklanki mleka
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka pszennej mąki typ 500 Młyn Kopytowa
  • dwie szczypty gałki muszkatołowej
  • dwie szczypty sól himalajska/morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

ponadto do posypania:

  • 5 dag startego żółtego sera
  • pęczek koperku świeżego

do wysmarowania naczynia:

  • 2 łyżki oleju

Obrane ziemniaki pokrój na plastry o grubości około 2 cm.

Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka.

Wyłożyć na przystawkę ziemniaki i posypać przyprawą uniwersalną i bazylią, na górę marchew, gotuj na parze przez 6 minut (ja zrobiłam na przystawce varoma Thermomix opcja Varoma/6minut/obr1 do naczynia nalałam 500 g wody – powinny pozostać całkiem twarde.

Jeśli będziesz gotować plastry ziemniaków w osolonej wodzie to musisz pilnować aby były twarde, nie rozłaziły się

WP_20150321_15_22_00_Pro

Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso pokrojone w drobną kostkę podsmażyć do momentu zmiany koloru, dodaj cebulę, dodaj po dwie łyżki masła, wymieszaj i smaż często mieszając przez 7 minut, aż cebula zacznie się szklić.

Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, odstaw na bok.

WP_20150321_001

Sos

W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając smaż przez pół minuty, zrobi się zasmażka, odstaw na bok z ognia i wlej powoli mleko, nie przestając mocno mieszać, aby nie było grudek. Rondel postaw na ogniu i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia – chwilę pogotuj, do momentu aż zgęstnieje sos. Odstawić z ognia, doprawić solą, pieprzem i gałką. Do sosu dodaj starty ser i wymieszaj.

WP_20150321_003

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Do naczynia włóż połowę ziemniaków, na niej rozłóż mięso z cebulą.

Przykryj pozostałymi ziemniakami, wlej sos, posyp koperkiem i serem potartym.

Wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem.

Podawaj danie z zieloną sałatą lub sałatką z pomidorów lub z mizerią.

Świetnie smakuje także z kiszonymi ogórkami, surówką z kiszonej kapusty lub buraczkami.

WP_20150321_004 WP_20150321_005 WP_20150321_006 WP_20150321_007 WP_20150321_008

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s