CHLEB SZWAJCARSKI

Kochani wzięłam udział w kolejnym Wypiekaniu na śniadanie organizowane przez Pawła znajomego z Facebooka 🙂

spotkaliśmy się wirtualnie wspólnie z innymi blogerami, podczas wypieku pysznego chlebka 🙂

Do wypieku tego chlebka zastosowałam najlepsze mąki jakie znam od Młyn Kopytowa, na ich produktach zawsze się udaje 😉 polecam kochani zajrzyjcie do sklepu tej firmy i spróbujcie, warto!!!

WP_20150319_20_33_29_Pro

Składniki

W naczyniu podgrzać wodę z drożdżami 2minuty/37st/obr2, dodać pozostałe składniki wyrobić 4minuty/interwał aby uzyskać jednolitą kulę odchodzącą od naczynia. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i przekładamy na stolnicę obsypana lekką mąką, formujemy bochenek. Układamy go na posypanym mąką papierze do pieczenia (takim trochę większym żebyśmy mogli potem razem z tym papierem przenieść bochenek do naczynia żaroodpornego). Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Pół godziny przed końcem wyrastania chleba wkładamy do piekarnika naczynie razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury.

Gdy już chleb wyrośnie oprószamy go mąką i nacinamy nożem, kształt krzyża.

Z piekarnika wyjmujemy naczynie ostrożnie ab się nie oparzyć, zdejmujemy pokrywkę, chwytając za krawędzie papieru do pieczenia przenosimy chleb do naczynia, zakrywamy pokrywką i chowamy do piekarnika.

Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 15 minut w temp.190st.

Po upieczeniu chleb około godziny studzimy na kratce.

WP_20150319_12_23_18_Pro WP_20150319_12_48_28_Pro WP_20150319_009

WP_20150319_20_34_40_Pro

Oryginalny przepis 

600 g mąki pszennej (zwykłej, jasnej)
370 g wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki suchych drożdży (albo 20-25 g świeżych)

 

Powyższe składniki są na dość duży bochenek. Dopasowany do naszego dużego naczynia żeliwnego. Jeżeli macie małe naczynie to stosownie proporcjonalnie zmniejszcie ilość składników.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15-20 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Układamy go na posypanym mąką papierze do pieczenia (takim trochę większym żebyśmy mogli potem razem z tym papierem przenieść bochenek do garnka żeliwnego). I zostawiamy do wyrośnięcia. Dobrze by było żeby czas wyrastania nie przekroczył 1 godziny. Chodzi o to, żeby chleb nie przerósł za bardzo. Sęk w tym, że musi wyrastać jeszcze w piekarniku podczas pieczenia. A jak teraz za bardzo wyrośnie to już w piekarniku nie będzie miał siły i nie osiągniemy zamierzonego rezultatu.

Pół godziny przed końcem wyrastania chleba wkładamy do piekarnika garnek żeliwny razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury.

Gdy już chleb wyrośnie (po mniej więcej godzinie) oprószamy go mąką i nacinamy żyletką wzdłuż i wszerz. Taki krzyż po prostu robimy. Posypanie mąką jest istotne. Zapobiegnie nadmiernemu przypalaniu się chleba (i nada zamierzony wygląd).
Garnek żeliwny wyjmujemy z piekarnika (bardzo ostrożnie!), zdejmujemy pokrywkę, chwytając za krawędzie papieru do pieczenia przenosimy chleb do garnka żeliwnego, zakrywamy pokrywką i chowamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut.
Po upieczeniu chleb około godziny studzimy na kratce. Raczej nie kroimy na ciepło (chociaż pokusa jest ogromna). Chleb podczas stygnięcia uzyskuje jeszcze swoją pożądaną strukturę.

 

Wypiekali

Paweł

Bożena

Iza

Bernadeta

Justyna

Iwona

Kasia

Ewelina

Jola

Marta

Arletta

Alina

Advertisements

11 uwag do wpisu “CHLEB SZWAJCARSKI

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s