BEZA WYŚMIENITA

WP_20150314_13_42_02_Pro

WP_20150314_15_36_59_Pro

Składniki beza

  • 4 białka odmrożone

  • 100 g cukru

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka białego octu

  • odrobina barwnika czerwonego

Składniki na krem

  • 200 ml śmietanki 30% (z biedronki)

  • 150 g mascarpone, prosto z lodówki

  • odrobina barwnika czerwonego

truskawki

Białka ubić na pianę dodawać stopniowo cukier puder,jak masa będzie puchata lśniąca dodać mąkę i ocet i ubijać jeszcze przez chwilkę na sztywno. Dodać barwnik (ja nakładałam na wykałaczkę)

Piekarnik rozgrzać do 140st na blaszkę wyłożyć papier i narysować koło od tortownicy 22cm śr.wyłożyć pianę delikatnie do koła lekko rozłożyć ona i tak w piekarniku zwiększy objętość:) suszymy beze w 140st- 40min, zmniejszamy 120 i następne 40min

po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę do ostygnięcia.

 

Przygotować krem

do miski wlać śmietankę jak zacznie nam gęstnieć masa, dodać mascarpone po łyżce cały czas ubijać do połączenia. Dodać odrobnę barwnika 🙂

Wyjmujemy bezę oddzielamy od papieru delikatnie kładziemy na paterę, bezę dekorować tylką Wiltona symbol 2D, wyciskając przez rękaw cukierniczy wzorki dookoła, posypać perełkami, truskawki na górę.

Można bezę włożyć do lodówki na godzinkę, wyśmienita, polecam

WP_20150314_11_33_21_Pro WP_20150314_12_53_59_Pro WP_20150314_13_41_51_Pro WP_20150314_13_43_05_Pro WP_20150314_13_42_17_Pro WP_20150314_13_42_55_Pro WP_20150314_13_41_44_Pro

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “BEZA WYŚMIENITA

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s