CHLEBEK I BUŁECZKI Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ Z NACZYNIA

WP_20150219_19_10_13_Pro

Składniki na ciasto chlebowe

Ciasto na bułki 6 szt

Wieczorem przygotować ciasto na chleb i bułki.

Drożdże świeże wymieszać w wodzie. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Wodę z drożdżami dodajemy do mąki i mieszamy łyżką do połączenia. Ciasta nie zagniatać, tylko wymieszać.

Ciasto powinno mieć konsystencje gęstą nie płynną i bardzo klejącą. Miski z ciastem przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 12-15 godzin.

Po tym czasie (czyli np na drugi dzień godz.11) ciasto należy przełożyć na dość mocno obsypany mąką blat, złożyć jak kopertę i uformować w kulę (ciasto na chleb)

Ciasto przełożyć na papier lub ściereczkę obsypaną mąką do wyrośnięcia na 30min,

przykryć luźno ściereczką i pozostawić. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp.240st grzanie góra i dół (z naczyniem żaroodpornym lub garnkiem żeliwnym razem z pokrywką)

Nagrzane naczynie wyciągnąć ostrożnie z piekarnika, zdjąć pokrywkę i przełożyć do niego wyrośnięte ciasto z papierem lub bez papieru ale musi być obsypane w mące, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika, piec 30min, następnie zdjać pokrywę i jeszcze 15min aby się zarumienił

Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

 

Z ciastem na bułki postępujemy tak samo tyle, że po złożeniu w kopertę uformować wałek i podzielić na 6 częsci uformować bułki połozyć na specjalnym papierze, który można trzymać w piekarniku w wysokiej temperaturze do 240st (nie zwykły papier, ponieważ może się spalić ) bułki ułożyc jedna przy drugiej i z papierem położyć na blaszce na 30minut do wyrośniecia. po tym czasie papier z bułkami przełożyć do naczynia prostokątnego i włożyć do nagrzanego naczynia. Piec tyle samo co chlebek 🙂

Bułeczki wyjda sklejone ale po przestudzeniu delikatnie można odrywać, polecam skórka wysmienicie chrupiąca 😛

WP_20150219_19_10_05_Pro WP_20150219_19_10_23_Pro

Reklamy

3 uwagi do wpisu “CHLEBEK I BUŁECZKI Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ Z NACZYNIA

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s