PĄCZKI, OPONKI

WP_20150211_013

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 30g cukru
  • 20g cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 40g stopionego masła
  • pół kieliszka małego wódki
  • opcjonalnie cynamon Skworcu
  • 45g drożdży
  • 120g szklanki mleka
  • 5g łyżeczki cukru

Ze skladników zrobić rozczyn: do naczynia wlac mleko, skruszyć drożdże, cukier podgrzać 2min/37st/obr2 i pozostawić do wyrośnięcia 15min

do nadziania szpryca, budyń z advocatem, nutella, dżem, cukier puder do posypania, polewa czekoladowa, i do posypania kuleczki kolorowe, lukier, skórka pomaranczowa, szczypta soli

WYKONANIE

Rozczyn poleżał ponad 15min ładnie urósł.

Do naczynia wsypać mąkę, cynamon, dodać żółtka i cukier, jajko, sól i wódkę

Wyrobić 4min/naczynie zamkniete/interwał,

dodać stopione i ostudzone masło i pozostałe składniki, wyrabiać 4min/naczynie zamknięte/interwał.

Ciasto będzie tłuste, przełozyc do miski i pozostawic do wyrośnięcia 50min pod ściereczką.

Po tym czasie ciasto wyłozyć na stolnicę i rozwałkować, wycinać kółka otworem ze słoika (największym) a środek otworem z kieliszka to będą oponki, pozostałe wycinać kółka od szklanki to będą pączusie 🙂

 Pozostawić je na stolnicy przykryte na 30min żeby urosły.

WP_20150211_18_28_23_Pro

WP_20150211_18_28_16_Pro

Pączki wrzucać na rozpalony do 175*C tłuszcz i smażyć z każdej strony, obracając. Przestudzić.

Następnie nadziewać wykonanym wczesniej budyniem

(do budyniu dolać 100g advocatu) wymieszać.

Jeśli powidłami czy dzemem to tak samo do szprycy i wbić w jasną otoczkę i nadziać,

z budyniem uważać ponieważ może wypłynąć ale mozna połozyć do góry tą dziurką i zaschnie przez noc, rano można je polać polewą, posypac cukrem pudrem.

WP_20150211_010

Pączki serowe

Składniki 

  • 200 g twaróg półtłusty
  • 2 jajka
  • 200g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 30g cukru
  • 20g cukru pudru
  • 50g gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • wódki (5g)
  • szczypta soli

olej kujawski do smażenia i odrobina oleju do miseczki na smarowanie dłoni i deski

(aby placki z ciasta nie przykleiły się do deski)

Do naczynia włozyć kolejno twaróg,cukier,cukier waniliowy wymieszac 10s/obr 3-4

dodaj cukier puder, mąkę, sodę, sól śmietanę, jajka oraz spirytus.

Wyrobić 2min/naczynie zamknięte/interwał (ciasto będzie bardzo klejące)

posmaruj dłonie olejem i formuj kulki, olej nie może być za bardzo rozgrzany musi być idealny (spróbować kawałek ciasta wrzucic na olej i musi wyplynąć )

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s