ORKISZOWY CHLEB Z KARMELIZOWANĄ CEBULKĄ

WP_20150202_13_36_35_Pro

 

WP_20150202_13_37_54_Pro

Składniki

  • 450 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa

  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant/15 g swieżych

  • 2 łyżeczki soli

  • pół cebuli czerwonej

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżka miodu

  • łyżka octu balsamicznego

  • 200 g ciepłej wody

W wodzie rozpuścić drożdże swieże/ suche dodać do mąki.

Na patelni z oliwą zeszklić poszatkowaną cebulkę, dodać miód i ocet i wymieszać chwilę odstawić do wystudzenia. W misce wymieszać mąkę z solą, dodac cebulkę i wlać wodę stopniowo wyrabiając ciasto do momentu aż sklei sie w kulę uformować wałek i włozyć do keksówki 30cm i przykryć folią spożywczą do wyrośniecia  w ciepłe miejsce na 1h. Rozgrzać piekarnik do 200st i piec 35minut, 10minut przed końcem spryskać wodą chlebek z góry, dzięki temu otrzymamy chrupiąca skórkę

WP_20150202_12_11_59_Pro

WP_20150202_13_36_42_Pro

WP_20150202_13_37_48_Pro

Reklamy

3 uwagi do wpisu “ORKISZOWY CHLEB Z KARMELIZOWANĄ CEBULKĄ

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s