CHAŁKA

WP_20150130_022

Składniki

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 90 g masła pokrojonego na kawałki

  • 40 g cukru

  • 1 łyzeczka cukier waniliowy

  • 40 g drożdży świeżych

  • 150 g mleka

  • 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa

  • 1 łyżeczka soli

  • białko do posmarowania chałki lub mleko

Mąka pszenna typ 500

Do naczynia włozyć mleko, drożdże, cukier, cukier waniliowy, masło, jajko i żółtka

podgrzać 4min/37st/2.

Dodac kolejno pozostałe składniki wg kolejności i wyrobic 3min/interwał

ciasto ma byc lśniące i jednolicie klejące 🙂
Przełożyc do miski na ok 40min do wyrośnięcia, wylozyc na blat i podzielić na 3 częsci z każdej uformować wałek i upleść warkocz, odłożyc do wyrośnięcia na 20min.

Przed pieczeniem posmarować mlekiem

Piec w 180st – 20min na dolnej szynie.

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s