SER KORYCIŃSKI „SWOJSKI” CZESŁAWY ZARZECKIEJ

Kochani dziś dotarł do mnie kurier z cudownym prezentem

Ser Koryciński z czosnkiem i pieprzem kolorowym Czesławy Zarzeckiej

Przesyłka idealnie zabezpieczona, że w trakcie transportu nic się nie wydarzyło nie spodziewanego…Nie mogłam się oprzeć ciekawości sera, podjęłam decyzję o natychmiastowym rozpakowaniu 🙂 członkowie rodziny uczestniczyli mi w kuchni i sami czekali na reakcję jaki w smaku 🙂 mąż tylko poganiał no odpakuj to szybciej bo chcę spróbować…W końcu dotarłam do niego, zapach łagodny, zbity i wilgotny na zewnątrz, a w środku delikatnie wilgotny z nuta pikanterii 🙂

bardzo smaczny, musieliśmy zjeść po dwa kawałki 🙂

 

WP_20150128_001

WP_20150128_004

Ser Koryciński „Swojski” to produkt całkowicie naturalny. Nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów, chemicznych polepszaczy czy barwników. To ser dojrzewający, zmieniający swój smak, konsystencję i barwę w zależności od okresu leżakowania.

Jest produktem zdrowym, posiadającym wysokie walory odżywcze.

Już wiem, że świetnie będzie pasował na wspólne wieczory przy lampce winka wytrawnego jak również do przystawek na imprezy jako koreczki, czy do potraw, sałatek. Niebawem na blogu znajdziecie wpisy, w których będzie ten ser.

A was kochani zachęcam abyście już dziś weszli na stronę

 

SER KORYCIŃSKI „SWOJSKI” CZESŁAWY ZARZECKIEJ

 

zapoznali się z cennikiem i ofertą.

 

Historia Sera 🙂

Ser koryciński – lokalna odmiana sera podpuszczkowego produkowana z niepasteryzowanego mleka krowiego w gminie Korycin na Podlasiu. Miejscowa legenda głosi, że mieszkańcy Korycina nauczyli się produkcji serów od Szwajcarów, których zaciężne oddziały wojskowe, zaangażowane po polskiej stronie podczas potopu szwedzkiego (1655–1660), brały udział w walkach na Podlasiu. Potem niektórzy ranni żołnierze kurowali się w folwarku Kumiała w okolicach Korycina i być może część z nich została w Polsce na stałe, przekazując tajemnice serowarstwa miejscowej ludności.

Współcześnie ser koryciński nazywany jest po prostu Swojski, przy czym produkowane są jego odmiany z dodatkami przypraw i ziół, a także czosnku.

Ser formowany jest w spłaszczoną kulę o średnicy około 30cm i masie około 3 kg, na wyprodukowanie takiej ilości sera potrzeba około 25 litrów mleka. Tradycyjnie przenoszono go w drewnianych formach i układano na wymłóconej cepem żytniej słomie w piwnicach, gdzie dojrzewał nawet wiele tygodni. Obecnie zamiast startych żołądków stosuje się podpuszczkę mleczarską, okres leżakowania także bywa znacznie krótszy. Smak sera korycińskiego zależy zarówno od ewentualnego zastosowania różnych ziół i naturalnych dodatków smakowych, jak i od czasu leżakowania, a nawet od pory roku, w której został wytworzony.

W 2005 roku koryciński ser Swojski wpisany został na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Kontakt 

WP_20150128_002

WP_20150128_003

WP_20150128_006

WP_20150128_007

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s