ŻYTNI NA ZAKWASIE

WP_20150127_006

Składniki

zaczyn

140 g wody letniej

100 g zakwasu orkiszowego

Ciasto właściwe

zaczyn cały

wody 250 g

Składniki na zaczyn wymieszac odstawić na 7 godzin.

Do miski wlać zaczyn gotowy, dodac pozostałe składniki i wymieszać, przełożyć do keksówki i do wyrośniecia na 1 godzinę. Piec w 220st na samy dole przez 15minut potem 25minut w 200st.

15minut przed końcem spryskać chleb z góry wodą, dzięki temu uzyskamy chrupiąca błyszczącą skórkę 🙂

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s