SZARLOTKA

WP_20150124_037

Składniki na spód ciasta

250 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa

35 g cukru

1 jajko

żółtko jajka kurzego (białko zamrozić)

130 g margaryny

łyżeczka proszku do pieczenia

cynamon opcjonalnie Skworcu

składniki na kruszonkę

100 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa

95 g cukru

95 g masła zimnego

4szt jabłko reneta

Do naczynia miksującego włożyć skladniki na spód ciasta wymieszać 30s/3 przełożyć do miski i uformować kulkę na chwilkę włożyć do lodówki do schłodzenia, w tym czasie jabłka obrac, pozbawić gniazd i pokroic na ósemki włozyc do naczynia 5s/4 przełożyc do innego naczynia i oczyścić mise miksująca, osuszyć przygotować kruszonkę, wszystkie składniki wymieszać 10s/4-5 wyrobić w dłoniach kulkę. Wyjąć ciasto z lodówki, włożyć kulkę na kruszonkę do lodówki. Tortownicę 28cm śr. wyłozyc papierem wyłożyć dno ciastem na górę wyłożyć jabłka wyrównać delikatnie, posypać cynamonem i położyć kruszonkę, skubając palcami, włożyć do piekarnika i piec na drugiej szynie od dołu w temp 170st 40minut

WP_20150124_031

WP_20150124_032

Reklamy

2 uwagi do wpisu “SZARLOTKA

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s