POMARAŃCZOWE CIASTO

WP_20150120_023

Składniki

  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 pomarańcza ze skórką wyparzona pokrojona
  • 100 g masła lub oleju
  • 130 gramów śmietany 30% lub jogurtu naturalnego
  • 250 g mąki typ 500 Młyn Kopytowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypty soli
  • łyżeczka skórki kandyzowanej w syropie

Wykonanie TM

Rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni.
Do naczynia miksującego włożyć cukier, jajka, pomarańczę, wymieszać

3min/37 stopni/obr.5. Dodać masło/olej i śmietanę/jogurt, wymieszać 5s./ obr.4.
Dodać mąkę proszek do pieczenia oraz sól i wymieszać 15s/obr3.
Ciasto przelać do formy wysmarowane masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać cukrem dla chrupiącej skórki lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Piec 35 min z termoobiegiem lub 40-50minut  grzanie góra i dół. 15minut przed końcem przykryć folią aluminiową.
Ciasto podawać po ostygnięciu.

 

Wykonanie mikserem

cukier zemleć na puder, lub dodac cukier puder pomarańczę zmiksować w blenderze 30s w rondelku połączyć cukier puder, jajka i pomarańczę podgrzewać mieszając 5minut na małym ogniu. Do miski przestudzoną masę pomarańczowa przelać,dodac masło/olej i śmietanę/jogurt wymieszać mikserem na obrotach 2, dodac mąkę proszek do pieczenia i sól wymieszać mikserem do jednolitej masy. Ciasto przelac do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bulka tartą. Piec 35minut z termoobiegiem

WP_20150120_16_24_19_Pro

WP_20150120_017

WP_20150120_018

WP_20150120_025

Reklamy

4 uwagi do wpisu “POMARAŃCZOWE CIASTO

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s