ŻYTNI NA ZAKWASIE

WP_20150106_15_41_36_Pro

Składniki

aktywny zakwas żytni 160 g

woda letnia 300 g

  • sól 10 g
  • 500 g maka zytnia typ 720 Młyn Kopytowa
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g ziaren słonecznika

Na patelni prażymy słonecznik ok 7minut mieszając od czasu do czasu, dodac miód i skarmelizowac na małym ogniu 10minut, mieszając, odstawić do ostygnięcia.

Do miski wsypać mąkę, sól, zakwas, ziarna słonecznika, wlac wodę i wymieszać do polączenia będzie pod koniec ciężko się mieszało ale poradzisz sobie drewniana łyżką 🙂 przełożyć do formy keksowej dł 25cm wysmarowanej oliwą i obsypanej otrębami lub bułka tartą i mokrą łyżką wygładzić przykryć folią spozywczą i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce, po tym czasie chlebek dojdzie nam prawie po same brzegi odrywamy folie delikatnie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220st pieczemy 20minut potem 190st 15- 20minut

WP_20150105_21_49_45_Pro

WP_20150105_22_00_31_Pro

WP_20150106_03_53_49_Pro

WP_20150106_03_54_19_Pro

WP_20150106_04_19_45_Pro

WP_20150106_04_45_46_Pro

WP_20150106_04_46_21_Pro

WP_20150108_002 1

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s