MAKOWIEC

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Składniki

  • 200 g mleka
  • 60 g drożdży świeżych
  • 120 g cukru
  • 50 g masła miękkiego
  • 4 żółtka
  • 600 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 1/2 łyżeczki soli
  • parę kropli aromatu waniliowego
  • masa makowa gotowa
  • 4 łyżki skórka kandyzowana w syropie

Do naczynia wlać mleko, drozdze, cukier nastawić 2min/37st/obr2

Dodac masło, żółtka sól i aromat wyrobić do jednolitem masy klejącej, przełożyć ciasto do miski przykryc sciereczką na 30minut do wyrośnięcia.

Masę makowa wyjąć z puszki, wymieszac ze skórka, z białek ubić piane

Ciasto wyjąć na stolnicę onsypana mąka i podzielić na 3 części każdą część rozwałkować na prostokat posmarowac białkiem i nałozyc masę, należy pamiętac o odstępach 2cm po bokach 🙂 zwijamy w rolon i wkladamy do keksówki 25cm wysmarowanej oliwą do piekarnika zimnego i nastawiamy czas 50minut 180st jak widzimy po pewnym czasie że bardzo nam sie rumieni można przykryć z góry folią i zmniejszyć temperaturę do 170st ale trzeba wydłużyć pieczenie o 10minut

Reklamy

2 uwagi do wpisu “MAKOWIEC

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s