MUFFINKI I BOMBKI NOWOROCZNE

Do zrobienia bombek bezowych koniecznie muszą być beziki 😉

i krem lemon-orange curd

Jeśli już macie te składniki główne to zabieramy sie do zrobienia muffinek jogurtowych z nutą pomarańczy…

Oczywiście do wypieku babeczek dodałam mąkę typ 500 od Młyn Kopytowa, dzięki tej mące wypieki sa idealne, puszyste… polecam

2015-01-01 16.42.39

Składniki muffinki

  • 1 jajko

  • 150 g cukru

  • 60 g oleju

  • 150 g jogurtu

  • 100 g mleka

  • 30 g soku z cytryny

  • dwie łyżki skorki pomarańczowej kandyzowanej

  • 250 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

bezy

krem

  • 200 g śmietanki 30%

  • cukier waniliowy

  • 3 łyżki serek mascarpone

  • śmietanka-fix dwie łyżeczki

5 łyżek lemon-orange curd

dodatkowo rękaw cukierniczy z końcówka ozdobną, lub worek strunowy ze ściętą końcówką

2015-01-01 15.45.44

Wykonanie TM

Piekarnik rozgrzać 180st, formę na muffinki przygotowac, włozyć papilotki do niej

Do naczynia włożyć jajko, cukier, olej, mleko, sok z cytryny i skórkę pomarańczową wymieszać 30s/4 dodac mąkę, proszek, sodę i sól ponownie wymieszać 20s/3 ciasto będzie miało konsystencję puszystą i jogurtową 🙂 nałożyć równomiernie do papilotek i piec w piekarniku 20minut

 

Wykonanie mikserem

cukier zmiksować na puder

Do miski dodać kolejno jajko, cukier puder, olej, mleko, sok z cytryny i skórka wymieszać na średnich obrotach na jednolitą masę 2minuty, dodać mąkę, sode proszek do pieczenia i sól wymieszać 1minutę, dalej postępować ja w opisie wyżej 🙂

 

Krem

Ubić schłodzoną śmietanke do momentu aż uzyskamy konsystencję smietany dodać serek mascarpone, lemon orange curd miksować na średnich obrotach parę sekund dodać śmietankę fix i miksować do uzyskania odpowiedniej gęstości, gotowy krem przełozyć do rękawa i dekorować

2015-01-01 15.33.52

masa kremowa z dodatkiem lemon-orange curd

Muffinki przestudzone udekorować kremem, bezy tak samo spód jednej udekorować kremem i druga delikatnie docisnąć muffinki i bombki bezowe włozyć do lodówki do schłodzenia na nie całą godzinę

2015-01-01 15.45.50

2015-01-01 16.42.45

2015-01-01 16.42.58

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s