LEMON-ORANGE CURD

Głównym składnikiem Lemon-orange Curd są jajka, soki z owoców, skórka z owoców cytrusowych, cukier ucierane w temperaturze 90st…Już dawno przymierzałam sie do zrobienia..nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam, krem wyszedł pysznie kwaskowaty z nuta słodyczy dzięki pomarańczy…

 

2014-12-30 15.28.02

Składniki na lemon-orange curd

  • 210 g cukru

  • 100 g masła

  • 3 jajka

  • 2 pomarańcze (sok wyciśnięty)

  • 20 g soku z cytryny

  • skórka otarta z dwóch cytryn

  • skórka otarta z pomarańczy

Wykonanie TM 

Włożyć wszystko do naczynia, gotować 20min/90st/obr2 po tym czasie nalożyc miarkę i zmiksować 20s/7 przelać do wyparzonych i suchych dwóch słoiczków

 

Wykonanie tradycyjne

Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką, porządnie do połączenia się składników na małym ogniu gotować energicznie mieszając ok 10minut aż zgęstnieje masa, jeśli będą grudki zmiksować blenderem, przelać masę do wyparzonych suchych słoiczków i do przestudzenia, potem do lodówki można przechowywać do max 14dni

 

2014-12-30 16.11.27

2014-12-30 16.11.57

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s