BEZY

2014-12-29 15.59.05

Składniki:

  • 6 białek, odmrożonych (świeżych)
  • 300 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny (można pominąć)
  • łyżeczka kakao Skworcu (można pominąć)

składniki na 4 białka: 200-250 g cukru pudru

Ważne wskazówki, jak wykonać bezy KLIK

Wykonanie

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,

na wysokich obrotach miksera u mnie było to obr.5

Jak już piana będzie bardzo sztywna, najlepiej sprawdzić przewracając miskę do góry nogami i przytrzymać chwilkę, jeśli nie spływa jest gotowa 🙂

piana z szczyptą soli ubita na sztywno
piana z szczyptą soli ubita na sztywno
piana sztywna idealnie, nie spływa
piana sztywna idealnie, nie spływa
na koniec ubijania piana ma byc lśniąca
na koniec ubijania piana ma byc lśniąca

Dalej ubijając dodać sok z cytryny, i stopniowo po łyżce cukier puder.

ubijać jeszcze ok 1minuty.

Przełożyć masę do szprycy (lub woreczka strunowego z ciętym kantem na dole)

Wyciskać bezy dowolnych kształtów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy 1cm między nimi (można wykładać również łyżką)

przełożona piana do rękawa i wyciskane beziki na papier
przełożona piana do rękawa i wyciskane beziki na papier

2014-12-29 12.57.08

2014-12-29 13.07.32

od razu włozone do piekarnika i suszone w odpowiedniej temperaturze
od razu włozone do piekarnika i suszone w odpowiedniej temperaturze

Druga część była z kakao, dodałam łyżeczkę i delikatnie wymieszałam.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100st z termoobiegiem przez około 60- 100min (lub dłużej) wszystko zależy od bezików, najlepiej po 70min. sprawdzić czy są lekko wilgotne i kruche w środku, moje były juz gotowe po 70min. 🙂

Pozostawić bezy w piekarniku do całkowitego przestudzenia, należy pamiętać o wyłączeniu piekarnika po czasie suszenia.

Jeśli pieczemy bez termoobiegu pamiętajmy o tym, że należy dłużej suszyć

 

czas i temp.

2014-12-29 15.58.41

2014-12-29 15.58.52

beza gotowa: lekko wilgotna i krucha w srodku
beza gotowa: lekko wilgotna i krucha w srodku

Małe bezy piekę w temperaturze ok. 90-100st, ponad godzinę do 1,5h. Większe suszyć dłużej, jeśli mają być suche w środku. Jeśli bezy mają być duże i klejące w środku np. takie nakładane łyżką, suszę je ok. 50 min. w temperaturze 100st

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s