PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE

2014-12-25 09.44.21
Pszenny na zakasie żytnim
2014-12-29 10.45.39
pszenny na zakwasie pszennym

 

Składniki

chleb pszenny na zakwasie żytnim

keksówka 12cm

chleb pszenny na zakwasie pszennym( zdjęcie z przekroju uzupełnię przy okazji)

keksówka 30cm

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Thermomix

Wlać wodę do naczynia, wrzucic drożdże i cukier podgrzac 2min/37st/obr3
dodac zakwas, i pozostałe składniki wyrobić 5min/interwał konsystencja ciasta klejąca, rzadkie. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem (papier spryskać oliwą) uformowac łyżką zwilżoną w wodzie i do wyrośniecia na 1h w ciepłe miejsce, u mnie był piekarnik nagrzany do 40st foremka przykryta ściereczką, gdy ciasto dojdzie prawie do brzegu foremki (od brzegów 1cm luzu) wyjąc i włączyć piekarnik nagrzac do 220st piec 10min, potem 200st-30min. Wyjąć foremke i delikatnie zdjąć papier postukać w dno jeśli słyszysz głuchy dźwięk to chleb gotowy jeśli nie to włożyć go jeszcze na 10min
Mikserem
Podgrzać mieszając na małym ogniu wodę, drozdże cukier ostudzić. W misce
wszystkie składniki wymieszać, wlać ostudzoną wodę. Mikserem wyrobić tak długo aż bedzie elastyczne i miało kształt kuli mniej więcej, przełozyć do keksówki wylożonej papierem (papier spryskac oliwą, po to aby potem bez problemu odszedł od chlebka) lub wysmarowanej oliwa i obsypanej otrębami uformować mokrą łyżką. Dalej postępowac jak w opisie wyżej
Chleb pszenny na zakwasie pszennym
2014-12-29 10.45.27
2014-12-29 10.45.39

W naczyniu podgrzewamy mleko i wodę 2min/37st/2. W rondelku topimy masło lekko podgrzewając i studzimy. Do naczynia do mleka wsypujemy mąkę, aktywny zakwas pszenny oraz sól. Wlewamy powoli masło i wyrabiamy 5min/interwał

lub mikserem przez 5 minut. Ciasto wykładamy na stolnicę obsypaną lekko mąką,  składamy w kopertę i formujemy podłużną bułkę, umieszczamy ją w keksówce natłuszczonej oliwą, do wyrośniecia przykryte folią spożywczą, na 1godz,

piec 10min w 230st potem 190st 35min

2014-12-24 15.39.05

Reklamy

2 uwagi do wpisu “PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s