MAKÓWKI

Wszystkie bakalie dodałam od firmy Skworcu, bardzo dziękuję 🙂

Polecam rewelacja w smaku! orzechy w całości nie połamane, przebrane z łupek nie musiałam przebierać do drobnego zmielenia 🙂

2014-12-22 14.19.34

2014-12-22 12.42.02

  • 800 g maku zmielonego Skworcu
  • cukier do maku (każdy indywidualnie do smaku, ma być słodki mak, należy o tym pamiętać
  • bułki duże 4szt(po zakupie schowałam do jednorazówki i zawiązałam i po 4 dniach sa odpowiednie do makówek miękkie

bakalie :

woda zimna do zalania maku

Pamiętajmy mielenie maku na 500 g czas 1min/obr.9

Bakalie pokroić, orzechy z migdałami rozdrobnić (nie za bardzo) muszą być wyczuwalne podczas jedzenia, ja wrzuciłam wszystko do naczynia Thermomix i 2s/obr.5-6

Bułkę pokroić w kostkę 🙂

2014-12-22 14.01.55

2014-12-22 14.02.00

2014-12-22 14.02.04

2014-12-22 14.02.08

Mak zemleć, użyłam Thermomix 2min/obr9 z miarką na pokrywie, przesypać do garnka zalać wodą tak aby zakryło i na małym ogniu mieszając (aby nie przywarł do dna) do momentu, aż mak puści mleczko, mieszając od czasu do czasu gotując 10min, odstawić na bok, wsypać cukier wymieszać i gotować jeszcze 15min.

Uwaga! można mak zalać mlekiem i postępować tak samo jak wyżej, tylko różni się to tym, że na wodzie można zamrozić a na mleku nie 🙂 polecam metodę z wodą

2014-12-22 13.43.03
mak wydzielił mleczko
2014-12-22 13.43.12
zagotować po dodaniu cukru
2014-12-22 14.18.15
bułkę w garnku dużym, zalać gorącym makiem, wsypac bakalie i wymieszać

2014-12-22 14.19.34

Advertisements

2 uwagi do wpisu “MAKÓWKI

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s