BUŁECZKI Z MASEŁKIEM CZOSNKOWO PIETRUSZKOWYM PLUS OREGANO

Pyszne bułeczki z czosnkiem… wiem, że Wam zasmakują. Są puchate i bardzo mięciutkie, delikatnie chrupiące od masełka z doły i po bokach. Polecam!

2014-12-19 16.16.46

Składniki na 8 bułeczek:

  • 400 g mąki pszennej bułkowej 650 Młyn Kopytowa
  • 20 g  cukru
  • łyżeczka soli
  • 8 g drożdży świeżych
  • 100 g wody*
  • 160 g mleka* temp. pokojowa
  • 30 g masła, temp. pokojowa

*zamiast podziału woda + mleko można użyć samego mleka

masełko czosnkowo-pietruszkowe z oregano

  • 60 g miękkiego masła
  • 6 ząbków czosnku, można dodac więcej 🙂
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano

Masełko: Na wirujące ostrze wrzucić czosnek zmiksowac 4s/6, dodać masło, pietruszkę i oregano wymieszać 6s/4

Czosnek poszatkowac drobno, dodać do masła, dodać pozostałe skladniki i wymieszać, ucierając wypukłą częścią łyżki

2014-12-19 13.47.45
masełko

Metoda Thermomix

W naczyniu podgrzac drożdże z wodą 2min/37st/obr2, dodac pozostałe składniki wyrobić 2min/interwał. Po zakończeniu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej i pozostawić w misce do wyrośnięcia na 1,5 h,

Dalej postępować wg przepisu ponizej.

Metoda tradycyjna

Drożdże rozpuścic w kąpieli mlecznej mieszając, wyłaczyć gaz, ostudzić (pozostawić na palniku). Wszystkie pozostałe składniki na ciasto umieścić w naczyniu i mikserem zmiksować, można również wyrobić ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Pozostawić w misce, przykryć bawełnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej).

Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i na środek po łyżce masełka ulepić tak, jak lepicie pierogii), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.

2014-12-19 15.37.43

2014-12-19 15.38.06

2014-12-19 15.39.01

2014-12-19 16.11.59

2014-12-19 17.16.49

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s