SCHAB I SZYNKA WIEPRZOWA NA ŚWIĘTA

2014-12-25 09.24.30

2014-12-25 09.24.43

Składniki

  • 400 g schabu bez kości
  • 1 kg szynki wieprzowej

na schab

  • dwa ząbki czosnku
  • przyprawy: majeranek

na szynkę wieprzową 

szynka wieprzowa 1 kg

zalewa peklująca przez 4 dni (obracając codziennie sztukę mięsa) przechowując w lodówce

zalewa 0,5l wody

przyprawy: goździki parę sztuk do wbicie w szynkę

2 łyżeczki musztardy francuskiej

marynata Skworcu

  • siatka do wędlin

Schabika opłukać wysuszyć ręcznikiem papierowym, natrzec porządnie czosnkiem i majerankiem włozyć w siatkę zwiazać boki.

 Szynkę tak samo jak schab przygotować ponakłuwać w kilku miejscach wbic goździki,

Zalewa peklująca wodę zagotować wrzucic liscie i ziele i pieprz oraz czosnek obrany i zgnieciony, wymieszać przestudzić do letniej wsypac sól peklująca wymieszac do rozpuszczenia i zalać porcję mięsa w misce ułożonego ciasno, po 4 dniach peklowania można przystapić do marynowania i zapiekania 🙂

Przygotowanie:

Wyjąć z zalewy osuszyć, wyjąć goździki wlożyc do siatki (pierw butelke 1,5 l potem do butelki szynkę i nacią,gnąć siatkę na koniec szynki związać i drugim koncem wyjać butelkę) ciężko ale da się zrobić nabrudzi sie troszkę ponieważ szynka jest dużo wieksza niż butelka 😛 jak już bedzie  w siatce natrzeć marynatą i musztardą włożyć obie szynki do naczynia żaroodpornego i do piekarnika  włozyć do nagrzanego piekarnika do 180st i piec pod przykryciem 50minut, potem odkryć i zapiekać z każdej strony po 15minut, wyłączyc i pozostawić w piekarniku na 10minut, potem wyjać ostudzic na desce przeciąć siatkę i wyjąć szyneczkę 🙂

2014-12-16 17.36.31

2014-12-16 20.26.58

2014-12-16 20.27.49

2014-12-16 21.54.33

2014-12-16 21.55.16

2014-12-16 21.55.23

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s