PIERNIKOWE CHOINKI

2014-12-19 19.44.13

Składniki na ok. 20 choinek

Składniki na lukier

  • 2 szkl. cukru pudru
  • 3 białka

Do naczynia dodajemy masło i margarynę podgrzac 2min/37st/3 wlać miód i wszystkie skladniki, wymieszac 30s/4-5 pomóc kopystką. Ciasto uformować w kulkę zawinąć w folię i schowac do lodówki na 3 godziny.

Przełożyć na stolnicę obsypaną mąką, uformowac walec podzielić na kawałki i każdy rozwalkowac na grubość 4mm i wykrawać gwiazdki od największej do najmniejszej. Ciastka układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 7min., w przypadku mniejszych gwiazdek 5 min. Pierniczki odstawiamy do wystygnięcia.

Metoda tradycyjna

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika, kakao, sodę. Mieszamy suche składniki. Na środku robimy wgłębienie, wrzucamy pokrojone w kostkę margarynę i masło, wbijamy jajko i wlewamy miód. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamydo lodówki na 3 godziny.

Po schłodzeniu kawałki ciasta, wałkujemy na 4 mm grubości. Wykrawamy różnej wielkości gwiazdki. Ciastka układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez  7 min., w przypadku mniejszych gwiazdek 5 min. Pierniczki odstawiamy do wystygnięcia.

Lukier: Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru pudru.

Z pierniczków tworzymy choinkę przekładając każdego pierniczka lukrem. Odstawiamy do czasu aż lukier zastygnie.

2014-12-18 21.31.42

2014-12-19 19.44.04

2014-12-19 19.44.32

2014-12-19 19.44.24

inspiracja po modyfikacji

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s