PIERNICZKI BRUKOWCE, PYSZNIE NADZIANE

 Ciasto zaczynamy przygotowywać od skarmelizowania cukru, poza przyprawami korzennymi nadaje pierniczkom ciemniejszej barwy i aromatu. Nie przeraźcie się jeśli po dodaniu wody bedzie gwałtowna reakcja 🙂 ogromne ssssss…..na poczatku jak podgrzewałam to cukier mi brykał 🙂

Pierniczki można piec już teraz, polukrowane tego samego dnia, jak również na początku listopada a lukrowanie przed świętami dwa tygodnie. Pieczemy ja na blaszce,  jeden koło drugiego, co przypomina kostkę brukową.. Udekorowałam je lukrem kawowym.  Na drugi dzień w wilgotnym pomieszczeniu pierniczki zmiękły i teraz rozpływają się w ustach.. Warto wypróbować, moje już leżą w pudełkach i czekają na święta 🙂

2014-12-18 21.31.31

Składniki na blaszkę oryginalna z piekarnika

Dodatkowo:

  • marmolada lub dżem

Kawowy lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 – 3 łyżki wrzącej wody

Kawę rozprowadzić w wodzie. Do miski malaksera wsypać cukier puder, wlać kawę i miksowac do połączenia i uzyskania odpowiedniej konsystencji, polać pierniki.

Thermomix

W rondelku 2 łyżki cukru skarmelizować (na średniej mocy palnika, nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody, karmel zareaguje bardzo gwałtownie!

2014-12-18 17.44.12

2014-12-18 17.44.07

Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia. W naczyniu Thermomix wsypać mąkę, soda, jajko, masło, wlać ostudzony karmel wymieszać 30s/4-5 można pomóc kopystką, przykryc odstawić na 30min. Po tym czsaie ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko opuszyć wyrobić w kulkę uformować wałek i kroić kawałeczki z których powstaną kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je delikatnie na środek dac nadzienie i sklejac jak pierogi zwijając pod spód sklejenie i uformować kulkę polożyć na blaszkę wyłożoną papierem postępować tak do zużycia ciasta. Rozgrzać piekarnik do 180st, włozyć na drugą szynę od dołu i piec 15min, wyjąć i lekko przestudzić potem polać lukrem

Metoda mikserem

W misie miksera umieścić mąkę pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną, jajko, masło. Wlać wystudzoną mieszankę i zmiksować do połączenia (lub wyrobić ręcznie). Przykryć, odstawić na pół godziny w temp. pokojowej.

Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, nadziewać marmoladą, sklejać i formować w kulkę. Układać na blaszce w 1 cm odstępach (podczas pieczenia powinny się zetknąć).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 20 minut lub do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, polukrować.

 Smacznego 🙂

2014-12-18 16.55.04

2014-12-18 18.36.14

2014-12-18 21.30.54

2014-12-18 21.31.04

2014-12-19 13.18.25

inspiracja po modyfikacji

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s