CHLEBEK MARYNY NA ZAKWASIE

Miałam okazje wypróbowac nowy zakup foremkę „keksówka” z powłoka nie przywierającą 🙂 rewelacja spryskałam tylko oliwą lekko rozsmarowałam, obsypałam delikatnie otrębami od Firmy Młyn Kopytowa, polecam!! polecam ich produkty do wypieków rewelacja..

Chlebek wyszedł rewelacja, długo dopracowywąłm zanim wyszedl idealny..taki jak powinien teraz dzielę sie z wami przepisem…

2014-12-14 15.05.50

Składniki

(gdyby bylo za suche ciasto)

Do naczynia wlać wodę dodac drożdże i podgrzać 2min/37st/2

Wsypać mąkę wlać zakwas i pozostałe skladniki wyrobić do konsystencji elastyczno klejącej 🙂 taka mase wyłozyć na stolnicę obsypana mąką i złozyć w kopertę potem uformowac wałek na długość foremki 12cm, przelożyć do foremki juz przygotowanej i przykryć sciereczką do wyrośniecia w ciepłe miejsce na 1 godz. naciąć na środku, chlebek dojdzie do brzegów foremki obsyp[ać mąką przed pieczeniem.

Rozgrzac piekarnik do 200st piec 10min potem 190- 25min. Gotowy wyjąć z foremki, wychodzi idealnie 🙂 i postukać w dno jeśli jest głuchy dźwięk to chlebek jest gotowy jeśli nie to włozyć go jeszcze na 10min do temp 180st

2014-12-14 13.19.41

2014-12-14 13.49.06

2014-12-14 15.05.39

2014-12-15 17.08.06

Reklamy

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s