ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z PIECZARKAMI

Śledź to podstawa na naszych stołach wigilijnych 🙂 dziś polecam wam pyszna wersję śledzia z dodatkiem pieczarek

2014-12-25 09.39.58

Składniki

  • 6 filetów śledziowych (matiasów)
  • 7-8szt pieczarek nie za dużych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • świeżo zmielony biały pieprz Skworcu
  • szczypta papryki chili
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

Wykonanie
Śledzie zamoczyć w wodzie na 4-5 godzin pamietajac co godzinę o wymianie wody, robimy to po to aby pozbawić śledzie słonego smaku :)po tym czasie odcedzić i pozostawić na durszlaku, jeżeli nie są słone to od razu mozna pokroic je w paski o szer.3cm. Pokroić pieczarki w plastry, cebule pokrojoną w piórka wrzucić na rozgrzany olej na patelni( odrobina oleju) zeszklic dodac pieczarki i mieszając od czasu do czasu podsmażyć na małym ogniu. Następnie, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, olej, ocet winny, zioła i przyprawy. Podsmażyć wszystko przez około 3 minuty i ostudzić. Do zimnego sosu dodać pokrojone śledzie i delikatnie wymieszać. Przełożyć do słoiczków wyparzonych i do lodówki najlepsze sa na drugi dzień 🙂

2014-12-16 20.07.11
cebulka, pieczarki, koncentrat, keczup, zioła, przyprawy
2014-12-16 20.29.01
gotowe śledziki 🙂

2014-12-16 20.34.08

Reklamy

2 uwagi do wpisu “ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z PIECZARKAMI

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s