ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się przegryza z marynata i przejdą smakiem przypraw. Śledzie sprawdzą się nie tylko od święta, a w lodówce można je przechowywać nawet 2-3 tygodnie.

2014-12-13 19.47.21

Składniki

  • 5 filetów śledziowych matiasów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz Skworcu
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

 Śledzie pokroić na kawałki o szerokości 3 cm, jeżeli są słone, namoczyć je w zimnej wodzie przez 2 godzin, od czasu do czasu wymieniając wodę na świeżą.
Cebulę obrać i pokrój w piórka, zeszklić na 4 łyżkach oleju. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, ketchup, olej, ocet, zioła i przyprawy. Podsmażyć wszystko przez 3 minuty i ostudźić. Do zimnego sosu dodać pokrojone i odcedzone śledzie, delikatnie wymieszać. Przełożyć do słoiczka i do lodówki zakręcone.

2014-12-13 19.47.02

Źródło

Advertisements

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s