SZYBKI CHLEB

U mnie od rana pracowity dzień, pięknie pachnie jak w piekarni…a wy polubiliście już własne wypieki?

2014-12-11 10.21.55

Składniki keksówka 30cm

można zrobić w dwóch małych keksówkach 12cm

  

Do naczynia wlać wodę i dodać drożdże podgrzać 2min/37st/3

dodać pozostałe składniki i wyrobić 2min30s/interwał, przełozyc na stolnicę opruszoną mąką i uformowac wałek na długość keksówki włożyć do foremki obsypać mąką z góry i włozyć w ciepłe miejsce do wyrośniecia na 50min( lub mniej, az chlebek dojdzie do brzegów foremki). Rozgrzac piekarnik do 190st góra i dół, piec 35min.

Gotowy chlebek poznamy jeśli stukając od spodu usłyszymy głuchy dźwięk

Metoda mikserem

W rondelku podgrzac wodę, skruszyc drożdże i dodac cukier, wymieszać do rozpuszczenia, w misce przygotować wszystkie składniki i na koniec wlać zaczyn przygotowany wcześniej wyrobić mikserem specjalnym hakiem do wyrabiania lub ręcznie do połączenia składników. Dalej postępować jak w opisie wyżej

2014-12-10 16.24.40

2014-12-10 16.25.16

2014-12-10 16.29.39

2014-12-10 16.49.49

2014-12-11 10.21.01

2014-12-11 10.21.35

2014-12-11 10.22.09

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “SZYBKI CHLEB

Zostaw po sobie ślad :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s